Inloggen
Info

CV maken? Tips en Voorbeelden

Een goed curriculum vitae (cv) is een essentieel hulpmiddel bij het zoeken naar een nieuwe baan. Het is jouw eerste indruk op potentiële werkgevers en kan het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. In deze blog delen we waardevolle tips voor het opstellen van een overtuigend cv en bespreken we welke onderdelen niet moeten ontbreken. 

Je cv dient makkelijk leesbaar en gestructureerd te zijn. Kies voor een duidelijke opmaak met een professioneel lettertype, zoals Arial of Calibri, en zorg voor consistentie in de vormgeving. Gebruik bullet points en koppen om de verschillende onderdelen te ordenen. Over het algemeen is het raadzaam om je cv kort te houden, idealiter één pagina voor beginners en maximaal twee pagina's voor ervaren professionals.

 

Welke onderdelen horen er op een cv? 

  • Persoonlijke informatie 
  • Een foto
  • Werkervaring
  • Opleiding en stages
  • Competenties
  • Overige
  • (Eventueel) referenties 

 

Persoonlijke informatie 

Je begint je cv met een korte (maximaal 5 regels) profielschets of samenvatting. Beschrijf hier wie je bent, wat je sterke punten zijn en welke carrièredoelen je hebt. Dit geeft werkgevers meteen een idee van wie je bent en wat je te bieden hebt. Ook voeg je je NAW-gegeven, geboortedatum, contactgegevens (telefoonnummer, e-mailadres) en eventueel jouw LinkedIn-profiel toe. 
 

Een foto

Voeg een professionele en recente foto toe, vermijd selfies en foto's met mensen om je heen. Houd de afbeelding klein, de foto moet duidelijk zijn maar niet het halve cv in beslag nemen. 
 

Werkervaring

Naar werkervaring wordt vaak gevraagd in een vacature, het is dan ook cruciaal om deze aan je cv toe te voegen. Lijst je werkervaring op in omgekeerde chronologische volgorde, beginnend met je meest recente baan. Vermeld voor elke positie de functietitel, de naam van het bedrijf en een korte omschrijving van de werkzaamheden. Ook is het goed om te vermelden of het om een parttime of fulltime baan gaat. Geen werkervaring? Dan is het verstandig om relevante projecten en opdrachten die je op school hebt gedaan te vermelden. 
 

Opleidingen en stages

Naast werkervaring kunnen je opleidingen en stages ook niet ontbreken. Vermeld je opleidingen van middelbare school tot hogere opleidingen. Ook stages zijn belangrijk om te noteren, omdat je hiermee laat zien dat je extra werkervaring hebt. Een interessante scriptie, minor of extra studieactiviteiten kunnen ook interessant zijn om te vermelden.
 

Competenties

Benoem jouw relevante competenties zowel hard skills (zoals kennis van vreemde talen) als soft skills (zoals klantgericht of flexibel). Zorg ervoor dat deze overeenkomen met de vereisten van de functie waarvoor je solliciteert.
 

Overige

In sommige gevallen kunnen extra secties je cv versterken. Overweeg het toevoegen van:

  • Certificeringen: Als je specifieke professionele certificaten hebt behaald, voeg deze dan toe. 
  • Taalvaardigheid: Vermeld welke talen je spreekt en op welk niveau.
  • Vrijwilligerswerk: Als je vrijwilligerservaring hebt die relevant is voor de functie, noem deze dan.
  • Hobby's en interesses: Kies zorgvuldig en vermeld alleen hobby's die relevant zijn voor de positie of iets unieks over jou onthullen.
     

(Eventueel) referenties 

Referenties zijn aanbevelingen van mensen die iets over jou vertellen aan een mogelijke nieuwe werkgever. Een goede referent kan vragen beantwoorden over hoe jij bent als werknemer en collega. Door deze te vermelden op je cv heb je misschien wel een streepje voor op de andere kandidaten. 

 

Do's: 

  • Aanpassen naar de baan. Pas je cv aan op basis van de specifieke functie waarvoor je solliciteert. Highlight relevante ervaring en vaardigheden die aansluiten bij de vereisten van de baan. Dit toont aan dat je moeite hebt gedaan om jezelf aan te passen aan de behoeften van de werkgever.
  • Controleer op spel- en grammaticafouten. Een slordig cv kan een slechte indruk achterlaten. Controleer goed op spelling- en grammaticafouten. Vraag ook anderen om je cv te lezen en feedback te geven. 

 

Don'ts: 

  • Oneindig lange teksten. Maak je cv kort en krachtig. 
  • Inconsistentie. Zorg ervoor dat je consistent bent met je opmaak, spelling en grammatica. 
  • Liegen. Je wil jezelf van je beste kant laten zien, maar wees hierin eerlijk over je prestaties en ervaring. 
  • Te veel jargon. Houd rekening met het publiek en vermijd te veel vakjargon dat mogelijk niet begrepen wordt door degenen die buiten je vakgebied staan. 

 

Inspiratie nodig? 

Een cv kun je maken in programma's zoals InDesign, Canva en Word. In Canva vind je verschillende gratis templates, erg handig. Ook wij hebben een cv voorbeeld dat waardevol kan zijn. 

Klik hier voor een cv voorbeeld

Green People Recruitment B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.