Waarom payrolling interessant kan zijn voor jouw organisatie

Payrolling is voor veel ondernemers nog onbekend terrein. En onbekend maakt onbemind. Toch kan payrolling interessant zijn voor jouw organisatie. Hieronder vind je onze ervaringen met deze constructie!


Wat houdt payrolling precies in?
Bij payrolling geef jij als bedrijf de verantwoordelijkheid voor je werkgeverschap uit handen. Dit betekent dat het personeel in dienst is van een payrollonderneming en daarom alle administratieve zaken regelt én juridische risico’s overneemt. Het verschil tussen payrolling en uitzenden is dat de werving en selectie niet gedaan wordt door de payrollonderneming.

Welke voordelen kan ik verwachten?
Waarbij een loonadministratiekantoor uitsluitend je administratieve zaken overneemt, draag je bij payrolling het juridisch werkgeverschap over. Dit levert een aantal voordelen op: het bespaart je een grote hoeveelheid administratiewerk, het vermindert je werkgeversrisico’s én het geeft je meer flexibiliteit.
1. Administratie
Een werknemer brengt doorgaans een hele bak papierwerk met zich mee. De payrollonderneming neemt dit gelukkig allemaal voor je over. Zo hoef jij je niet meer druk te maken over contracten, salarisbetalingen, pensioenfondsen, premieafdrachten en vakantiegeldregistraties.
2. Minder risico’s
Doordat jij het werkgeverschap uit handen geeft is het werkgeversrisico ook een stuk kleiner. Je betaalt in principe alleen voor het gewerkte aantal uren. Wanneer de werknemer (lang) ziek is, zijn de kosten voor de payrollorganisatie. (Maak hier wel duidelijke afspraken over).
3. Flexibel
Voor elke werknemer onder de payroll constructie geldt de uitzendt-cao die vaak aangevuld wordt met de cao van de bijbehorende bedrijfstak. En waar je bij werkgeverschap iemand maximaal 2 jaar voor bepaalde tijd in dienst mag hebben, geeft een payrollconstructie je 5.5 jaar flexibiliteit.

Wat staat er tegenover?
Payrolling kent ook een aantal nadelen waar je je als werkgever bewust van moet zijn.
1. Er is nog steeds een vorm van aansprakelijkheid
Mocht de payrollorganisatie een faillissement hebben, dan kan het zo zijn dat je de loonbelasting en afdracht aan sociale premies nog een keer moet betalen, ook als je dat al aan het payrollbedrijf hebt gedaan.
2. Hogere kosten
Als je gaat payrollen, dan is dat helaas niet gratis. Payrollonderneming maken gebruik van een zogenaamde ‘omrekenfactor’, waarmee je het bruto uurloon vermenigvuldigt. Een vast tarief bestaat niet, en dit verschilt dus per onderneming. Ook is er de mogelijkheid om mee te delen in het werkgeversrisico, waardoor de factor lager zal uitvallen.
3. Opvolgend werknemerschap
Stel: een pay-roll medewerker al bijna twee jaar bij je organisatie en je besluit deze persoon zelf in dienst te nemen. Dan is er sprake van opvolgend werkgeverschap. Dit betekent dat de werknemer over de gehele periode als werkzaam onder dezelfde werkgever – jij – wordt beschouwd. Het gevolg is dan dat je de werknemer (op korte termijn) een vast contract aan moet bieden. De enige manier om dit te voorkomen is als er minimaal 26 weken tijd zit tussen het payrollcontract en het nieuwe contract.

Wanneer payrolling nog meer interessant?
Tot slot nog een paar omstandigheden wanneer payrolling interessant is voor jouw organisatie:
- Je bedrijf heeft geen afdeling voor administratie en personeelszaken
- Je wilt zo lang mogelijk flexibel zijn
- De sector waarin jij opereert kenmerkt zich aan het snel in en uittreden van personeel bij organisaties
Denk jij dat payrolling iets is voor jouw organisatie? Stuur dan vrijblijvend een mail naar info@greenpeoplerecruitment.com , wij gaan graag met je in gesprek!

Inschrijven als kandidaat

Ben jij op zoek naar een leuke baan binnen een van onze sectoren? Schrijf je dan nu in, zodat wij voor jou op zoek kunnen naar een passende baan!


Direct inschrijven  Volg ons op LinkedIn 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 

Interesse?

Wil jij samenwerken met Green People Recruitment? Bekijk onze diensten of neem contact met ons op!

Contact
Groethofstraat 111
5916 PA Venlo
077-3557245

info@greenpeoplerecruitment.com

Volg ons

certificate
OTYS Recruiting Technology
LAAT HIER UW VRAAG ACHTERSTEL UW VRAAG
Consultant

Sorry

Op dit moment is er niemand online. Laat uw gegevens hier achter, dan nemen wij contact op.

Bedankt

Bedankt voor de informatie, we nemen snel contact met u op.